Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

2018: Dit verandert er voor werkenden

Geplaatst op: 30-12-2017, 12:10:35

Een hoger minimumloon, maar ook een hogere energierekening: werkenden hoeven in het nieuwe jaar geen koopkrachtvuurwerk te verwachten. De grote beleidswijzigingen van Rutte III laten nog zeker tot 2019 op zich wachten.

Toch is het opletten bij de start van 2018. De redactie van De Telegraaf zet de belangrijkste veranderingen op een rijtje.

Minimumloon

Per 1 januari gaat, zoals elk halfjaar, het minimumloon omhoog. Belangrijker: voor extra uren (ook wel meerwerk genoemd) krijg je voortaan gemiddeld minstens het minimumloon. Onder extra uren vallen uren die je meer werkt dan vermeld in je contract of als je meer uren werkt dan de werkweek telt in jouw branche of organisatie. Een volledige werkweek kan 36 tot maximaal 40 uur tellen. Een voorbeeld: als je werkweek 40 uur telt en je werkt er 45, dan moet je over die 45 uur gemiddeld minstens het minimumloon krijgen.

Stroom en gas

De energierekening stijgt komend jaar opnieuw door een stapeling aan belastingverhogingen. Bij elkaar gaat het om een toename van 45 euro voor het gemiddelde huishouden.

Omdat de meeste belastingen zijn gekoppeld aan het verbruik kunnen de hoogte van de extra kosten per huishouden enorm verschillen. Iemand die meer gas en elektriciteit verbruikt moet meer afdragen.

De grootste boosdoener is de zogeheten Opslag Duurzame Energie. Daarmee financiert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de miljardensubsidies voor onder meer windmolens en zonnepanelen.

Ook de energiebelasting gaat tijdelijk omhoog. Met de extra inkomsten gaat het departement van minister Wiebes woningcorporaties subsidie geven om sociale huurwoningen energiezuiniger te maken. Ook wordt er geld weggegeven aan mensen die een warmtepomp willen aanschaffen. De tijdelijke verhoging is niet een plannetje van het nieuwe kabinet, maar een oude afspraak uit het Energieakkoord.

Ten slotte gaan ook de transportkosten omhoog. Rutte III gaat in 2019 opnieuw aan de knoppen draaien. Ook die wijzigingen pakken voor veel huishoudens slecht uit.

Accijns

Met de heilige koe naar het werk? Automobilisten kunnen de schatkist een hak zetten met een tankbeurt op oudjaarsdag: de accijns op benzine gaat van 77 naar 78 cent per liter. De belasting op diesel en LPG blijft gelijk.

Hypotheek

De hypotheekrenteaftrek wordt de komende decennia in stappen afgebouwd. Per 1 januari 2018 wordt dit fiscale voordeel beperkt tot 49,5%, waar het maximum in 2017 nog 50% was. Dit raakt alleen de huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten en dus een belastbaar jaarinkomen boven de €67.072 hebben.

De beperking van de aftrek raakt alle aftrekbare kosten voor de eigen woning, zoals de rente en kosten van restschulden, advieskosten bij het sluiten van de hypotheek en aftrekbare erfpachtcanons.

Een ander huis kopen doet ook meer pijn in de portemonnee: de maximale hypotheek bedraagt vanaf komend jaar niet meer dan de waarde van de woning. Tot nu toe konden de kosten koper (deels) worden meegefinancierd, dat is nu voorbij.

Ook vervalt de fiscale restschuldregeling, waardoor het duurder wordt om een restschuld te financieren. De rente en kosten van nieuwe restschulden zijn vanaf januari niet meer aftrekbaar. Dit geldt dus niet voor mensen die voor 31 december van dit jaar van de regeling gebruik hebben gemaakt.

Koopkracht

Voor een hogere koopkracht moeten werkenden naar hun baas kijken. Het Centraal Planbureau verwacht kleine plusjes als de cao-lonen met 2,2% stijgen, maar daar zijn we nog niet lang niet. In de eerste tien maanden van dit jaar stegen de cao-lonen met gemiddeld 1,7%. FNV en CNV eisen „waar mogelijk” een loonstijging van minstens 3%.

Bron: www.dft.nl van 30 december 2017

Ga terug naar de vorige pagina